Nabolag
Kortreiste grønnsaker fra åkeren på Fornebu
Det finnes mange måter å dyrke grønnsaker på i urbane strøk; byfolk dyrker i bakgårder, på tak, på balkonger og i parseller. Noen er heldige og har kolonihage tilgjengelig. Våren 2018 ble 80 parseller, -hver på fem kvadratmeter- revet vekk ved lansering av Fornebu parsellhageforening. Fra 2019 fikk de selskap av andelshavere og gartnere i Fornebu Samdyrkelag.
I Fornebu Samdyrkelag kan urbane hobbybønder kjøpe seg inn i en stor grønnsaksåker, og høste sin andel kortreist mat hver uke hele sesongen.
Fornebu Samdyrkelag er et fireårig urbant andelslandbruk. OBOS har stilt syv mål til midlertidig disposisjon frem til det skal bygges på tomten. Sammen med Felleskjøpet har de investert i planlegging, jord og infrastruktur for å få det til å vokse økologisk dyrket mat til folk som bor eller jobber i nabolaget. U.REIST står for driften, og selger andeler og dyrker grønnsaker til medlemmene/andelshaverne sine.
Det dyrkes over 50 grønnsakstyper på Fornebu-åkeren, og bak den jobben står en hovedgartner, deltidsansatte, studenter i praksis og flere frivillige. Det organiseres dugnader, samdyrkinger og sosiale sammenkomster for andelshavere.
Andelshaverne får en høstemelding hver uke, med info om hva som er høsteklart, hvor i åkeren det kan høstes og hvor mye av hver sort én andel utgjør. Medlemmene kan høste grønnsakene sine når de vil, og med på kjøpet får de jord under neglene og barn som vet hvor maten de spiser kommer fra!
Charlott Nordström var andelshaver 2019, og var en av de første til å melde seg på når de 150 andelene for 2020 ble lagt ut for salg. Motivasjonen hennes for å bli med var at hun ønsket å lære mer om å dyrke grønnsaker, og å bli mer selvforsynt med kortreist mat. Hun opplever at det beste har vært å kunne gå innom på vei hjem fra jobb, få frisk luft og aktivitet, luke litt og høste grønnsaker til middag.
foto: Kjetil Korslien
foto: Kjetil Korslien
En andel er estimert til å tilsvare omtrent en voksens normalforbruk av grønnsaker i sesongen, dersom alle avlinger slår til. Barneandelen er cirka halvparten av dette, og er for barn under 15 år. Siden andelshavere inviteres til å delta i dyrkingen av grønnsaksåkeren får de og familien deres mange gode muligheter til å lære mer om økologisk hagebruk, dele innsats og opplevelser ute i et trivelig miljø, og delta i et sosialt fellesskap
rundt det å dyrke jorden og høste egne grønnsaker.
Det går også å kjøpe andeler helt uten arbeidsinnsats. Disse andelene koster litt mer, men gir like mye fine grønnsaker, kursmuligheter og sosial moro!
Kontakt: Anna Karlsson
fornebusamdyrkelag@u-reist.no
Mer info om samdyrkelaget, priser og hvordan man kan kjøpe andeler finnes her: