fbpx

Nabolag

Flø – Kunstbutikken med kjente internasjonale kunstverk på Fornebu

Hugo Opdal er fotografen som vokste opp i en liten bygd i Trøndelag, flyttet til hovedstaden for å prøve lykken – og endte opp med å drive et internasjonalt anerkjent galleri i en liten bygd på Nord-vestlandet. Den 3.september 2022 åpnet han kunstbutikken «Flø», som skal vise frem stor internasjonal kunst i kulturgaten på Fornebu!

Tekst/Foto: Stian Gregersen

Reise i Europa vekket kunstinteressen

 

Hugo møter oss med et smil i døren samtidig som han kaster raske blikk ned mot mobilskjermen. Det nærmer seg åpning og det er fortsatt mye å gripe fatt i før lokalet er klart for å ta imot besøkende, forteller han.

Sittende på en nyinnkjøpt rosa designersofa, begynner han å dele historien sin om hvordan han gjorde kunsten om til et levebrød.

 

– Interessen for kunst ble vekket da jeg reiste rundt i Europa og Italia i begynnelsen av 20-årene. Da jeg vandret rundt i et galleri, snek jeg meg faktisk inn blant en kunstklasse fra USA og fulgte nøye med da læreren deres fortalte om Michelangelo og andre kjente kunstnere. Jeg dro også innom Louvre i Paris på den samme reisen. Det var under denne turen at jeg virkelig ble oppslukt av kunst og at interessen oppsto for alvor.

Studio Hugo Opdal, galleriet i Flø der eventyret startet

Drømmen om havet og vill norsk natur

 

Etter å ha vært bosatt noen år i Oslo, følte han at livet i storbyen ikke appellerte like mye som før. Storbylivet fikk påklistret en utløpsdato og det ble bestemt at det måtte skje et sceneskifte. Hugo flyttet til tettstedet Flø, en liten bygd lokalisert på nord-vest landet med kun 170 innbyggere. Asfalt og betong måtte vike til fordel for omgivelser med rå natur, dyreliv og umiddelbar nærhet til havet.

 

– Det hele startet med at jeg leide en gammel skolebygning, som pappaen min hjalp meg med å pusse opp. I dette bygget startet jeg opp et studio som fotograf, lokalet ble raskt et samlingspunkt for både venner og folk som drev med ulike typer kunst. I 2007 fikk det navnet Studio Hugo Opdal.

 

– I tillegg til galleriet etablerte jeg også en kunstival i 2010, som ble kalt «Go with the Flø». Festivalen arrangeres fortsatt i storslått natur omgitt av hav, fjell og fjord med konserter og egen teaterscene – Ganske så perfekte rammer for en festival, presiserer Hugo.

Innpass på den internasjonale kunstscenen

 

Året etter åpningen av Studio Hugo Opdal i 2007 fikk han muligheten til å stille ut flere verk, laget av den verdenskjente kunstneren Damien Hirst – en av verdens fremste nålevende kunstnere.

 

– Denne smått utrolige hendelsen, kom i stand basert på vennskapet mitt til Magne Furuholmen. Inngangsbilletten til den internasjonale kunstscenen fikk jeg tildelt under en tur til London sammen med Magne, hvor han introduserte meg for galleristen til Damien Hirst. Vi fant raskt tonen og jeg fikk lov til å stille ut noen av verkene hans i galleriet mitt på Flø kort tid etterpå, forteller Hugo.

 

Etter å ha stilt ut verkene til Hirst, nådde Studio Hugo Opdal ut til et større publikum og langt flere dører begynte å åpne seg. Plutselig begynte både store norske og internasjonale kunstnere å ta kontakt.

 

– Alle lurte veldig på hvem jeg var ettersom at jeg på det tidspunktet var et ukjent navn i bransjen, forteller Hugo mens han smiler bredt. I årene som fulgte fikk jeg blant annet stille ut verk fra Munch, Picasso, Andy Warhol, Guy Berryman (fra Coldplay), Magne Furuholmen, Damien Hirst, og Bjarne Melgaard. Det er ganske utrolig at jeg fikk hentet inn så store kunstnere til et lite galleri på Flø når jeg tenker tilbake på det.

Fargerike kunstverk pryder de store hvite veggene i lokalet

Lidenskapelig og kvalitetsbevisst

 

Han forteller ivrig om den gangen han fikk besøk i galleriet av en skoleklasse fra økonomilinjen på BI i Oslo.

 

– De var veldig nysgjerrige og stilte meg mange spørsmål. Ett av dem var hvordan jeg hadde klart å skape et vellykket galleri på et sted med kun 170 innbyggere. Jeg svarte «ikke fokuser så mye på å lage en detaljert forretningsplan, bare la ideene deres få fritt utløp i starten og danne et grunnlag. Når grunnlaget er på plass, kan man ta fatt på de mer kjedelige tingene etter hvert som de dukker opp».

 

«Utrolige ting kan skje dersom man bruker begeistring som drivkraft, et utrykk jeg synes å huske kongen sa en gang»

 

– For meg er det veldig viktig å føle på en lidenskap ovenfor det man holder på med. Jeg tror ikke man klarer å lykkes dersom man kun er opptatt av å henge seg på en forbigående trend. Med lidenskap i bunn, at jeg har vært kompromissløs, uredd når det gjelder det å møte nye mennesker og god på å bygge nettverk, samtidig som at jeg har vært opptatt av kvalitet i alle ledd – Det er nok det som har ført til at jeg har klart å skape suksess. Jeg synes å huske at kongen en gang sa «Utrolige ting kan skje dersom man bruker begeistring som drivkraft» – Han kunne ikke hatt mer rett i det i mine øyne.

 

Hugo jobber med siste finpuss før åpning

Tok steget fra Flø til Fornebu

 

Etter mange år i galleriet på Flø kom Hugo kom til et vendepunkt. Han følte at han hadde fått til alt som var mulig på få til på det lille tettstedet, han ønsket å åpne et studio til.

 

– Vi fokuserte først på å finne lokaler midt i Oslo sentrum, helt frem til at Kai Sveum ble en del av teamet. Han viste seg å være veldig begeistret for Fornebu og utviklingen av kulturgaten. Da jeg var på befaring i området og kikket inn et av vinduene her, tenkte jeg umiddelbart at dette lokalet skulle bli vår nye kunstbutikk og distriktsavdeling for Flø, forteller han entusiastisk.

 

Hugo forteller at han kjenner på en lett spenning før åpning, fordi området rundt bærer preg av å være under utbygging.

 

– Her må kundene våre bestemme seg for å besøke oss, i motsetning til f.eks. det å ha lokalet på Grünerløkka hvor det finnes enormt mange forbipasserende til enhver tid. Men jeg er sikker på at på sikt, så kommer kulturgaten til å bli en destinasjon og en attraksjon. Allerede nå kan du ta deg en matbit og en kaffekopp her, samtidig som du kan få flere kunst og kulturopplevelser – alt samlet på ett og samme sted!

Inngangen til kulturgaten ved flytårnet

Vil gjøre internasjonal kunst tilgjengelig for alle

 

Lokalet til kunstbutikken Flø har lyse, hvite vegger, med noen få mørke kontrastvegger. Store vinduer sørger for at dagslyset flommer inn og omgivelsene kan minne veldig om en toppetasjes leilighet i New York.

 

«- Enten du er kongelig eller sosialklient, så skal du bli tatt imot på samme måte»

 

– Vi ønsker å videreføre den gode atmosfæren vi har i galleriet vårt på Flø, der blir alle besøkende blir møtt med smil, lukten av vafler og kumøkk i en skjønn forening. Personlig oppnår jeg stor glede av å kunne vise frem kunst, så ambisjonen vår er å gi folk flest muligheten til å oppleve gleden av å se god kunst. Vi ønsker at de besøkende skal ta turen innom for en kopp kaffe, ikke bare for å kjøpe, men for å se på verkene som er utstilt i museums kvalitet. – Enten du er kongelig eller sosialklient, så skal du bli tatt imot på samme måte, presiserer Hugo.

 

På spørsmål om hva de besøkende kan forvente seg fremover, så ønsker han ikke å gå ut med et fastsatt program for det kommende halve året.

 

– I motsetning til typiske kunstgallerier hvor man har et begrenset tema, eller at en og samme kunstner frontes over flere uker på rad, så vil dette være et dynamisk og skiftende lokale. Her skal man kunne kjøpe originale norske og internasjonale verk eller trykk, som kan tas med hjem på direkten.

 

Hugo forteller også at de på sikt kommer til å stille ut verk fra tunge utstillinger i utlandet, som ikke tidligere er blitt vist i Norge. I tillegg til at de har mye annet spennende på tapetet fremover.

Kunstverket Mr Ding dong head av Bjarne Melgaard

– En av kunstnerne vi har hovedfokus på og har et godt utvalg av er Bjarne Melgaard, dette fordi han er en av Norges fremste nålevende kunstnere, samtidig har to av de som er med å starte denne kunstbutikken vært bakmenn for han i 25 år. Hovedattraksjonen vi har hos oss nå, er et massivt verk – et 160cm hode som heter Mr Ding dong head, dette finner du kun her hos oss.

 

Han viser stor glede over å ha fått hodet over vann etter lang tid med mye forberedelser, samtidig skryter han av konseptet og miljøet i kulturgaten.

 

– Det som er ekstra hyggelig, i tillegg til det å åpne ny kunstbutikk, er at så mange blir inspirert av stedet og konseptet kulturgaten vi nå holder på å utvikle, inkludert kunstnerne rundt. Vi går en spennende og inspirerende fremtid i møte, jeg krysser fingrene for at mange velger å ta turen innom oss, avslutter Hugo.

 

Besøksadressen til Flø er Forneburingen 37. og ligger i kulturgaten vis-a-vis flytårnet på Fornebu.

For mer informasjon om Studio Hugo Opdal og kunstbutikken Flø, følg Studio Hugo Opdal på Instagram eller se flere av kunstverkene i nettbutikken https://www.noreg.as/

Nabolag

Slik tar vi vare på biene, for et mer bærekraftig Fornebu.

Nabolag

Sosialt, bærekraftig og mer miljøvennlige boliger.

Nabolag

Nå starter idédugnaden: Hvordan skal «Fornebus Karl Johan» se ut?

Nabolag

Fornebubanen: Veien mot Fremtidens by

Nabolag

Punkt Yung sikrer aktiviteter for ungdom

Nabolag

Bo med nærhet til alt