fbpx

Handle

Skap den perfekte vinterstemning på balkong og i hage med Felleskjøpet

Denne sommeren åpnet Felleskjøpet hagesenter på Fornebu. Butikken ligger ved Punkt, rett over veien for andelslandbruket som Felleskjøpets datterselskap U.reist driver sammen med Obos.

 

I butikken finner du alt du trenger til blomster og dyr. I tillegg skal det holdes kurs og foredrag, i alt fra hvordan du lykkes med forkultivering til hvordan du beskjærer trær og busker, og på sikt er planen at butikken også skal tilby tjenester som hagerådgiving og beskjæring.

 

Vi har tatt turen til Felleskjøpet for å utforske den nye butikken og utnytte den lokale kunnskapen. Assisterende butikksjef og gartner, Mathias forteller oss at det er mye hagearbeid man kan gjøre i vintermånedene, enten det er å bevare sommerplantene eller gjøre hagen fin og frodig.

Mathias med kollega og interiørarkitekt, Isabel. Isabel kan hjelpe med forslag til terrasse og balkongløsninger.

Mathias, assisterende butikksjef og gartner.

Her er noen av Mathias sine beste tips for overgangen fra sommer- til vinterhage:

 

Når gjør dere klart for overgangen fra sommer- til vinterhagen?

 

– Som butikk går vi gjerne vekk fra sommerblomster i starten av september. Men det betyr ikke nødvendigvis at sommerblomstene ikke har litt igjen å gi. Mange av dem kan være fine frem til oktober.

 

Mathias forteller oss at høsten også er en fin tid for planter. Høsten starter gjerne med Krysantemum, før den går videre med Lyng og Veronica.

 

– De siste årene har det jo kommet veldig mye spennende typer lyng. Er man heldig med vinteren kan de se like fine ut helt frem til våren.

 

Kan sommerblomstene overleve gjennom vinteren?

 

Det er mange sommerblomster som er i stand til å overvintre. Et tips er å ha dem som stueplante hele vinteren, som for eksempel Coleus. Andre viser seg å være litt mere styr.

 

– Blomster som kommer opp av løk kan som oftest tas inn på et mørkt sted med kjølig temperatur (frostfritt) for å overvintre. Som for eksempel Georginer.

 

Det er viktig å dekke til de vintergrønne plantene for vårsola som vi har gjennom februar, mars og april forklarer Mathias.

 

– Det som skjer når solen begynner å skinne, men jorda fortsatt er frossen, er at planten blir lurt og gjerne vil drikke. Siden bakken er frossen, så går ikke det og bladene blir brune istedenfor.

 

For å unngå at dette skjer anbefaler Mathias å dekke til planten med noe, for eksempel striesekk.

Krysantemum (139,-), holder seg lenge, tåler en del kulde og er en lettstelt plante.

Erica Gracilis (Lyng) (5 for 100,-) er en vintergrønn blomst som trives i alle forhold. En klassiker i høst potter og blomsterpotter.

Har du noen andre tips for å bevare plantene gjennom kalde dager?

 

Det er veldig forskjell fra vinterhage til vinterhage, så man må legge til rette for hva man har.

 

Mathias forteller at om man klarer å holde temperaturen på plussiden av gradestokken, så er mulighetene uendelige, men skjønner at ikke alle har tilgang til dette. Hans beste tips er da å plante i potter som plasseres lunt sted, gjerne inntil en vegg.

 

– Man kan isolere pottene med isopor, bølgeplast eller lignende. Pass på at pottene er frostsikre og at de ikke står på noe som blir veldig kald, som for eksempel betong, asfalt eller fjell. Gjør du dette øker du sjansen for at plantene i potten overlever til neste sesong.

Hva skjer med plantene gjennom kaldere tider?

 

– De fleste planter mister bladverket sitt på vinteren. Det er noen unntak, og disse kaller vi vintergrønne eller eviggrønne. De fleste planter med nåler faller under denne kategorien. De fleste kjenner godt til gran og furu som vokser over hele landet, men det finnes veldig mye variasjon og forskjellige sorter som kan være litt mer appellerende å ha i egen hage.

 

Laurbærhegg eller rhododendron er av de få plantene som ikke mister bladene gjennom de kaldere vintersesongene forteller Mathias.

Coleus, 79,-

 

Om man har roser anbefaler Mathias å dekke disse til med kugjødsel eller jord.

 

– Ved å forme jorden slik at den dekker nedre delene av greinene reduserer du risikoen mot frostskader. Det er spesielt grupperoser og moderne roser som bør beskyttes.

Du finner alle plantene og tilbehør på Felleskjøpet.

Om du har noen flere spørsmål om vinterhagen er det bare å stoppe innom Felleskjøpet hvor Mathias og hele teamet er klare for å hjelpe deg.

Handle

Gjør deg klar for vintage skattejakt!

Handle

Inspirerer til blomsterglede på Fornebu

Handle

Her kan du handle alt lokalt

Fornebu gjenbruk veske

Handle

Trendy med gjenbruk

Handle

Ekte engasjement i nærmiljøet på Fornebu

Handle

Interessert i mote og trender?