Handle
Ekte engasjement i nærmiljøet på Fornebu
I SAS sine gamle lakkeringslokaler finner man en lystig gjeng frivillige med felles mål for øyet. Miljø, fellesskap og veldedige formål.
Vis-à-vis Fornebu S ligger Foreningen Fornebu Gjenbruk. Foreningen ble stiftet i 2015, utelukkende basert på idealisme og frivillighet. I dag, drøye to år senere, er lokalene fylt opp til randen med alt fra smykker, kofferter, møbler og selskapstøy til gamle klassiske vinyl-plater og skiutstyr.
I tillegg til nystekte vafler, varm kaffe og hyggelige frivillige så tilbyr Fornebu Gjenbruk absolutt alt.
– Da vi startet i 2015 hadde vi aldri trodd at vi skulle trenge så mye plass. Men nå etter to år ser vi at vi kunne hatt mer, forteller Kristine Grosås tidligere politiker og flyvertinne.
500 kvadratmeter: Tidligere lakkeringsverksted, i dag Fornebu Gjenbruk.
God stemning! Noen av Fornebu Gjenbruks frivillige iført butikkens solbriller.
Det var Inger Solheim og Kristine Grosås som startet Fornebu Gjenbruk, men de hadde aldri klart det uten sine kolleger. Alle jobber frivillig, som vil si at de ikke mottar noen form for lønn eller annen godtgjørelse for arbeidet. Foreningens driftsutgifter består av husleie og utgifter til kaffe og vafler. Overskuddet går til ny kirke og kultursenter på Fornebu i tillegg til veldedighet.
– Jeg har barn i korpset, og har derfor vært med på Snarøya skoles loppemarked i mange år. Det var der jeg så at det var et marked for gjenbruk her. Jeg må også innrømme at jeg har en mor som har drevet med det samme, så bransjen er ikke ukjent, forteller hun.
Ildsjeler
Som tidligere politiker vet Kristine at ting fort ikke blir noe av uten et engasjement i bunn. Og drømmen om kirke og kultursenter på Fornebu er stor.
– Det er kommunen som har det økonomiske ansvaret for utvikling og bygging, og da er det ikke annet enn rett og rimelig at nærmiljøet er med og betaler. Og hvem er nærmiljøet? Det er vi som jobber her. Og alle som har levert gjenbruk til oss har vært med på å bidra, sier Kristine.
Nyinnflytter på Fornebu som leverer gamle skatter.
Alt som leveres skal være salgbart. En av de frivillige, Margaret, i en kjole fra det eksklusive merket Oscar De La Renta.
Ingen dag er lik, men i gjennomsnitt blir det levert ti pappesker med gjenbruk hver dag. Dagene består derfor av å pakke ut det de får inn, rydde og gjøre det pent. Foreningen har som mål at lokalene skal være en hyggelig møteplass drevet av godt fellesskap, der inntekten går til en eller flere gode saker. Noe de ser ut til å klare bra.
– Folk på Fornebu blir mer og mer opptatt av gjenbruk og det virker som det har blitt mer stuerent. Særlig når de oppdager at det er mye skatter å finne til en svært god pris hevder hun.
Gatebarn i Etiopia
I 2017 valgte foreningen å støtte prosjektet Gatebarn i Etiopia med 100 000 kroner. I november i fjor dro 14 frivillige fra butikken ned til Etiopia og fikk selv se og oppleve hvor mye deres bidrag hjelper.
– Hundretusen norske kroner er mye penger i Etiopia. De har aldri fått en så stor gave før, så det var veldig givende. Du ser at det hjelper og livet blir meningsfylt, forteller Kristine.
Initiativtakeren bak Fornebu Gjenbruk oppfordrer alle til å ta vare på hverandre og være litt mer raus.
–Veldig mange av oss bor i fine hjem her ute og har mye penger, men det er ikke der lykken ligger.
Et meningsfylt minne! Gave fra Etiopia plassert i butikkens kontor.
De frivillige har vært sitt forkle. I dag finnes det rundt 20 forklær med ulike navn på bakrommet.
Et håp om å bli med videre
Når Fornebu kirke og kultursenter en dag står klart har Kristine og resten av gjengen et håp de ikke tør si høyt. For selv om foreningen har mulighet til å tjene rundt to millioner i året, er deres nåværende plassering regulert til T-banestasjon og de trenger et nye lokaler om de skal fortsette Fornebu Gjenbruk.
– Vi har et lite håp om å få bli med i satsningen med kultursenter og kirke, men det blir dyre arealer. Jeg tenker at det ville vært for godt til å være sant.