fbpx

Oppleve

Punkt Yung: møtepunktet for de unge på Fornebu

Velkommen til Punkt Yung

 

Møteplassen for de unge er et samarbeid mellom Bærum Kommune, OBOS og Fornebupiloten. Barnevernspedagog Pål Carter Talleraas leder fritidsklubben og har tatt seg tid for å fortelle oss litt mer om Punkt Yung, og hva det betyr å kunne tilby dette til barn og unge på Fornebu.

 

– Punkt Yung er en fritidsklubb for barn fra 12-23 år. De som er over 20 jobber vanligvis som frivillige og fungerer som forbilder for de yngre. Klubben har to bygg som begge er selvdrevne på et vis og er åpne 7 dager i uken fra 07.00-24.00.

 

Pål forklarer at det andre bygget som han referer til som GAD, den double sølvkonstruksjonen ved Punkt, er brukt på egenhånd av barna som har vist seg tilliten verdig og dermed fått seg adgangskort.

Trivsel i hverdagen

 

Fritidsklubben og Pål jobber tett med lokale skoler for å passe på trivselen til de unge.

 

– Jeg jobbet på Hundsund skole tidligere. Jeg ville videreføre det gode forholdet jeg hadde med skolen og barna og passe på at vi skapte et sted som fostret et bra og positivt oppvekstmiljø. Om noen har problemer kan jeg steppe inn tidlig. Da blir det lavterskel. Jeg kan hjelpe folk å finne sin plass og sin identitet gjennom ungdomstiden.

 

Gjennom det tette båndet med skolen åpner Pål også byggene opp for andre arrangementer som er med på å styrke det sosiale på Fornebu blant de unge, med et stort fokus på det psykososiale miljøet.

 

– Vi bistår gjerne når noen vil arrangere en klassefest, eller andre sosiale sammenkomster. Så lenge foreldrene har en tanke bak det, som for eksempel å gjøre noe for miljøet i klassen eller på skolen.

Med beboerne i forkanten

Fornebu er et stort byutviklingsprosjekt og området blir stadig mer urbant.

Fornebubeboerne er med på byens utviklingen – og dette er Punkt Yung et strålende eksempel på.

 

– Gaming-rommet vårt ble bygget av en gjeng 10. klassinger som var interessert i PC-bygging. Vi søkte penger fra Frifond og Bærum kommune, så begynte ungdommene og jeg – mest ungdommene – å bygge hele gaming-rommet fra bunn av. Det var slik jeg kom i kontakt med Fornebupiloten og Obos og fikk samlet alt opp hit.

 

Pål så et behov for en fritidsklubb som skulle ta vare på de som ikke driver med organisert idrett.

 

– Tanken er at enten om det er musikk, kunst eller andre ting interesser skal barna kunne komme hit og utvikle seg innen det de interesserer seg for. Dette er et tilbud for dem som leter etter noe annet, utover idrett.

– Ungdommene som har en interesse og et behov for utstyr kan snakke med meg så kan vi komme til en avtale om hvordan de kan bruke byggene og tilbudene. Det er per nå fire hip-hop grupper som bruker studio og to kunstgrupper som bruker tilbudet fast. 

Punkt Yung i utvikling

 

– Jeg jobbet lenge alene, men har to ekstra som hjelper meg her nå. De er begge ansatt i Bærum kommune. Han ene, Fridtjof, elsker skating og er aktiv i oppussingen av skate-rampen vi har utenfor.

 

Utover de ansatte er fritidsklubb i konstant utvikling, styrt både av ungdommene og Pål.

 

– Akkurat nå søker vi et danse-crew. Studio er ledig fredager og i helgen til å begynne med, så vi oppfordrer de som ønsker å bruke det å snakke med meg, så ser vi hva vi kan få til.

 

Pål og ungdommene arrangerte også i sommer en integrerings-camp på Fornebu. I samarbeid med Ung Inkludering inviterte Punk Yung ungdommer fra Bærum til noe de kaller Gobal Camp.

 

– Dette er ungdommer fra hele Bærum, ofte innvandrere som akkurat har kommet til Norge, og som har behov for å knytte kontakter og bygge nettverk.

 

– Dette var en stor suksess og noe vi planlegger å arrangere igjen den 28.desember så her er det bare å ta kontakt om noen vil være med.

Ungdomsstyrt

 

– I utgangspunktet er Punkt Yung ungdomsstyrt. Det er etter min erfaring det som fungerer best. Hvis de vil komme hit og slappe av er det lov, men vi oppfordrer barna til å komme med ideer. Jeg legger da rammene, sier hva som er mulig, også driver de det videre. Da blir det bærekraftig til slutt.

 

Vi snakket med Yvonne, 14, som hadde et ønske om å sy – en hobby som hun nå har utviklet til en liten business hvor hun tjener penger på kunsten.

 

– Jeg liker å sy og kom med forslaget om å kunne sy på Punkt Yung. Nå bruker jeg tiden min der på å lage vesker og tote bags og har tenkt å begynne med å sy bukser også. Tote baggene selger jeg på Tise.

 

Videre snakket vi med Jacob, 14 som forteller oss om en interesse han har utviklet i sin tid her.

 

– Jeg syntes det er veldig morsomt å printe t-skjorter og gensere. Vi har fått en trykkemaskin her i hjørnet, og med den kan jeg trykke alt jeg har designet på maskinene.

 

Han forklarer stolt at det blir noen selvlagde t-skjorter i julegave til familien i år.

Hvordan bli medlem

Vi forlater en fritidsklubb med god energi, ivrige sjeler og godt samhold. Gjennom vår korte tid her har vi hørt gode samtaler, mye latter – og små og store som gir sterkt inntrykk av at de setter pris på hva Punkt Yung har gitt dem.

 

Her er alle velkomne og Pål oppfordrer til å ta kontakt dersom du eller ditt barn ønsker å bli med på reisen.

 

Du får kontakt med Pål via: pal.talleraas@baerum.kommune.no

 

Og kan besøke Punkt Yung på punkt, ved siden av OBOS.

Oppleve

Opplev sommermagien på Fornebu

Oppleve

Fornebu – Et unikt naturlandskap med høyt biologisk mangfold 

Oppleve

Grip vinteren på Fornebu

Oppleve

Sommeraktiviteter for barn og ungdom

Oppleve

Fornebupåske fylt med aktiviteter

Oppleve

Setter Fornebu på kartet som kunstsentrum