fbpx

Oppleve

Setter Fornebu på kartet som kunstsentrum

Store visjoner

– Det er en gave til FBU at vi har disse gutta her fordi de kunne egentlig vært i utlandet, forteller Kieran Hill entusiastisk, mens Jonny viser oss rundt i de store rommene som huser en rekke imponerende kunstverk fra kunstnerduoen.

– Det har blitt noen år siden 2013, og vi ville være med å forme Fornebu til en destinasjon. Gå i front for å inspirere og trekke til oss folk. Vi er godt i gang, opplyser Jonny Hurts. 

Samtidig som vi blir vist kunstverkene, blir vi også vist store planer for fremtiden som vil være inkluderende for Fornebus beboere og hele verden. Kreativiteten gløder, byggingen og installeringer er godt i gang, og det er lett å la seg inspirere av Jonnys entusiasme når han snakker om alt som kommer til å blomstre opp på Californebu i tiden som kommer.

Flytårnet 2.0

Fornebus historiske flytårn ble bygget i 1940 og har siden flyplassens nedleggelse og oppbyggingen av det Fornebu vi kjenner i dag huset en rekke prosjekter og kontorer. 

Nå skal området og flytårnet endelig åpnes for flere.

– Flytårnet er et monument som alle her snakker om – og er opptatt av. Mange folk har mye meninger om hva flytårnet burde bli og hva det ikke burde bli, spesielt da vi tok over. Når vi begynte å rive og sette i gang her så fikk vi mye reaksjoner. Vårt svar er at nå skjer det noe her, nå skal det bli noe her som man kan ta del i, forklarer Hurts.

Og for en opplevelse det skal bli! Flytårnet går nemlig gjennom en stor transformasjon, en make-over fra slitent kontor til å bli et tårn fylt med kreativitet, inspirasjon og selvfølgelig Fornebus vakreste utsikt.

– Det blir et sted som folk skal kunne leie. Ikke en Airbnb hvor folk kan booke, men et unikt sted hvor både Telenors lederteam og ungdommene i Punkt skal få spillerom. Det skal åpnes opp til folket uten stramme rammer, men samtidig må stedet ha en inntjening, sier Hill.

Det har gått åtte år siden kunstnergruppen BROSLO ble spurt om å holde en kunstutstilling her på Fornebu. Det endte med at kunstnerne aldri flyttet ut igjen. Siden den gang har tilstedeværelsen og oppmerksomheten rundt duoen vokst betraktelig. I år fikk de sin egen tv-serie på TV2, og nylig ble nyheten lansert om at kunstnerduoen har fått det prestisjefulle oppdraget med å designe langrennslandslagets konkurransedresser til OL i 2022.

Kunstraketten BROSLO er på vei oppover i rekordfart, men kunstnerne er også en gjeng som legger mye arbeid i ivaretakelsen av Fornebus omgivelser og bygg, med store planer for nye samlingssteder og besøkstrekkere til halvøya vår.

– Området kommer til å løftes med en restaurant, en bar, en arkadehall og selvfølgelig et moderne kunstgalleri hvor artister fra hele verden skal ha lyst til å vise frem verkene sine og selv besøke.

– Essensielt er at hvis dette skal være en by og en destinasjon, så må bybildet ha noe mer å tilby. De som er her i kulturgaten må kunne trekke folk inn. Derfor er vi i prosess med å igangsette mange tiltak som vi håper å være godt i gang med i løpet av dette å Dette er også stedet i Norge som har mest busstrafikk, og nå må vi finne grunner til å få folk som kommer fra Oslo sentrum til å bli igjen i dette området etter konserter på Telenor Arena. Når vi er i utlandet, så er Brixton en liten commute fra sentrum, men ved å snu vaner og skape Fornebu som destinasjon, vil folk trekke utover. T-banen kommer jo også hit, noe som vil forandre destinasjonen Fornebu og mulighetene her, forklarer Hill.

– Man trenger ikke tenke at man skal ut av Oslo for å dra til Fornebu. Reiser man til Brooklyn fra Manhattan, så reiser man dit fordi man synes det er fett der og man ønsker å oppsøke det som tilbys. I tillegg blir vi perfekt plassert i forhold til de nye T-banestoppene som vil dukke opp her ute. Dette skal bli et levende sted med like mange kunstutstillinger, konserter og andre eventer som Oslo byr på må Hallen og området byr på mye plass, og det er rom for kontinuerlig forandring, fortsetter Hurts.

Med Jonny Hurts som ser ut over et område i forandring nedenfor flytårnet ser man tydelig hvilken gjennomslagsevne BROSLO har fått til her på Fornebu så langt, og viktigheten av å la kreativiteten blomstre ved nyetablerte områder og byggeplasser.

– Vi håper å tiltrekke folk fra utlandet som vil oppleve dette her. Kombinasjonen av naturen, historien og det vi skal skape er ganske unik. Det er noe ekstra kult med et sted som har vokst selv, – hvor det ikke er noen regler som ligger i bunn.

– Nå skaper vi den kunsten jeg opplever mangler her på Fornebu! For det å bli et nabolag og en destinasjon krever mer enn bare å bygge, avslutter Hill.

Oppleve

Opplev sommermagien på Fornebu

Oppleve

Fornebu – Et unikt naturlandskap med høyt biologisk mangfold 

Oppleve

Grip vinteren på Fornebu

Oppleve

Punkt Yung: møtepunktet for de unge på Fornebu

Oppleve

Sommeraktiviteter for barn og ungdom

Oppleve

Fornebupåske fylt med aktiviteter