Nabolag
Slik tar vi vare på biene, for et mer bærekraftig Fornebu.
I takt med økt kunnskap om hvordan mennesker påvirker naturen, kommer det også tjenester som ønsker å hjelpe den. Én av disse tjenestene er Local Bee.
Tekst: Benedicte Hilde Tandsæther-Andersen
På global basis forlater bier bikubene sine og kommer aldri tilbake; hva kan vi gjøre for å motvirke dette?
En verden uten bier ville raskt vært en verden uten ganske mye annet vi setter pris på. Selv noe så enkelt som å gå på butikken og handle frukt, grønnsaker, nøtter og frø vil i mange tilfeller være umulig, hvis varene du skal ha ikke lenger finnes. Dette kan høres ut som en fjern virkelighet, men kan likevel bli resultatet av en dramatisk spådom forskere over hele verden har kommet med.
I takt med økt kunnskap om hvordan mennesker påvirker naturen, kommer det også tjenester som ønsker å hjelpe den. Én av disse tjenestene er Local Bee, et startupselskap startet av gründerne Per Christian Polfus og Pål Toft-Eriksen. Vi på Fornebu er så heldige å ha bikuber fra Local Bee plassert ute i lokalmiljøet vårt. Local Bee har to kunder her; Technopolis og Millum. Bikubene deres står plassert utenfor Technopolis, like bak busstoppet IT Fornebu.
Å ta vare på bier — og dermed økosystemer og artsmangfold — er et stadig voksende næringslivsområde, og vi håper å se flere bikuber på Fornebu i årene fremover.
— Som en del av birøktingen vi gjør, foretar vi også undersøkelser av hvordan biene har det. Vi har en god del sensorer i kubene, slik at vi kan måle temperatur, luftfuktighet og vekt. Da kan vi følge med på om de trives, for eksempel basert på hvor mye honning de henter, forteller Polfus.
Sterkt engasjement
Local Bee-historien startet med en pensjonert birøkter: da Toft Eriksens far skulle gå av med pensjon etter 45 år i det viktige yrket, var sønnen hans redd for at livsverket skulle forsvinne. Toft-Eriksen var inne på flere løsninger for å redde de mange tusen biene, og til sist ble løsningen å starte Local Bee.
På sin egen hjemmeside forteller Local Bee at de ønsker å bidra til at bedrifter enkelt kan ta del i det grønne skiftet – og samtidig bidra til at næringslivet tar grønne valg.
— Local Bee er engasjert i at mennesker skal verdsette naturen på en annen måte enn vi gjør i dag. Hvilke bidrag får vi fra naturen, og hvordan skal vi ivareta de tjenestene vi får? Naturen står for all pollinering i verden, og å forstå omfanget av dette er en viktig verdi i seg selv, forteller Polfus.
Han forteller at den skjøre balansen i naturen lett kan forrykkes med endringer i været og klimaet; hvis det varme vårværet kommer tidligere eller senere enn det pleier, kan man miste en overlapping på pollineringssesongen.
— Det gjør at man får mindre blomster til neste år. Dette er det så klart viktig å følge med på; følger variasjonene naturlige sykluser, eller er det foruroligende endringer bak? Dessuten fører et færre antall bier ikke bare til at det blir færre frukter, grønnsaker, bær og nøtter: De blir også mindre i størrelse. Alt henger sammen i et økosystem, også kvaliteten på det biene gir oss.
Deler gjerne kunnskap videre Oppdraget om å redde biene er — helt konkret — et globalt oppdrag med mange bidragsytere. Local Bee har tilgang til satellittene fra Copernicus-prosjektet hos European Space Agency, og disse gir dem innsikt i grøntområder og næringsgrunnlag. Hvor mye næring finnes det i et bestemt område? Gitt at biene ikke finner næring der de er, vil de forsøke å forflytte seg til andre områder.
Det er åpenbart at Local Bee har mye kunnskap om fagfeltet sitt. Det sterke engasjementet gjør også at gründerne mer enn gjerne forteller om bikubene og birøkting, når de er ute på stedene der bikubene er plassert. Ikke sjelden kommer folk bort og forteller om opplevelser de selv har hatt med bier, eller for å dele av sitt eget engasjement. Polfus forteller lattermildt om hvordan det kan arte seg når barn fra barnehager får spørre om det de lurer på.
— Noen barn lurer på hvordan vi melker biene for å få honning fra dem. Hver bikube kan jo ha flere titalls tusen bier — så hvis vi måtte melke dem for å få tak i honningen, hadde det jo vært et voldsomt omfattende arbeid!